Utvalget legger med sine forslag grunnlaget for en mer regenerativ reiselivsutvikling i framtiden. Det er en reiselivsutvikling som kan reparere og gjenoppbygge natur – og styrke lokalsamfunn. Vårt parkarbeid og regionalparkmodellen styrker en slik utvikling. Regionalpark er også nevnt flere ganger i rapporten.
Les mer om vårt arbeid med regenerativt reiseliv.
Her er fem gode anbefalinger i utvalgets rapport:
- En helhetlig reisemålsledelse. Utvalget anbefaler å etablere en helhetlig reisemålsledelse, med et representativt utvalg aktører tilpasset området. Kommunen skal være den ansvarlige. I forbindelse med dette mener utvalget også at «modellen med regionalpark ivaretar mye av det utvalget mener er viktige elementer i en god reiselivsledelse og kan derfor ha stor overføringsverdi til andre reisemål».
- Et tydelig verdivalg. Utvalget tar et tydelig verdivalg bort fra et vekst og volumturisme som et hovedmål. Målet er i stedet positive effekter på reisemålet og ovenfor lokalbefolkningen. Dette er reisemålsutvikling på lokalsamfunnets premisser.
- Fokus på klima og tålegrenser. Økt ferdsel i naturen kan føre til nedbygging og tap av naturmangfold. I tillegg kan økt besøkspress påvirke livskvaliteten til lokalsamfunn på en negativ måte. Utvalget mener bedre besøksstyring og mindre klimaavtrykk er viktig.
- Bedre besøk med besøksforvaltning. Besøksforvaltning betyr å sikre gode opplevelser for besøkende og fastboende, samtidig som en ivaretar sårbare områder. Utvalget peker på et fragmentert nasjonalt ansvar for besøksforvaltning og et behov for å samordne innsatser på tvers av sektorgrenser. Utvalget vil styrke besøksforvaltningen og innføre besøksbidrag for fellesgodefinansiering. Det var i parkene fagområdet ble utviklet og her kan parker bidra mye.
- Økt samarbeid. Utvalget peker på at reiseliv ikke er èn næring, men mange. Behovet for samarbeid er stort. Parkmodellen har et grunnlag i brede partnerskap lokalt og regionalt og er en gavepakke til reiselivet.
Les hele rapporten “Leve og oppleve — Reisemål for en bærekraftig fremtid” på regjeringens nettsider