Attraktive besøksområder
De ni medlemsparkene representerer noen av de mest attraktive områdene i Norge og består av til sammen 41 kommuner. Fra nord i Varanger, til sør i Telemark. Gjennom hele året arbeider parkene, partnerne i parkene og samarbeidspartnerne for å legge til rette for gode opplevelser i parkene.
Besøksforvaltning er et viktig arbeid i denne typen parker. Både for å gi tilreisende og lokalsamfunn gode opplevelser. De jobber med landskapsrydding, vedlikehold av stier og skilting. Fellesgodene blir godt ivaretatt i en park og dette er noe både besøkende og lokalbefolkningen nyter godt av.
Forventer besøksrekord og økt besøk i distriktene
I Fjordkysten regional- og geopark merker de en økt pågang fra nordmenn. Flere av partnerne til Fjordkysten melder om at det allerede er fullbooket store deler av sommeren. Fergene fylles raskt opp, og det er tydelig at folk bruker landstedene og hyttene sine mye mer enn før. Det er også flere enn tidligere som ber om skreddersydde opplegg med både overnatting, transport, mat og aktiviteter.
I en av de andre parkene, Okstindan natur- og kulturpark, har de et nytt tilbud i år. De reisende med tog vil nå vil få muligheten til å leie elbil nær togstasjonen. En av parken sine partnere tilbyr også leie av elsykkel. Det vil si at du kan ta en utslippsfri ferietur til Okstindan og fortsette å utforske parken utslippsfritt. Parken i samarbeid med partnerne jobber også med å utvikle nye tilbud innen dykking og kajakkorientering ved fjorden, og det arbeides med å tilrettelegge opplevelser tilpasset alle brukere uavhengig av funksjonsnivå.
Okstindan natur- og kulturpark er optimistisk og har tro på en god sommersesong både for tilreisende og lokalbefolkningen, sier Inger Lise Pettersen, daglig leder i Okstindan natur- og kulturpark.
I Finnskogen natur- & kulturpark melder parkens partnere som driver innen reiseliv og opplevelsesbasert turisme at stadig flere ønsker å besøke Finnskogen. Det er ventet at denne interessen øker også i år. Både aktørene og kommunene på Finnskogen jobber med enda bedre tilrettelegging for besøkende som ønsker naturbaserte opplevelser. Finnskogen tilbyr flere attraktive aktiviteter som padling, fisking og andre friluftsaktiviteter knyttet til både sjøer og vassdrag, og det etableres flere bobilparkeringer rundt omkring på Finnskogen
Interessen for å sove ute i hengekøye, tretelt eller lignende har økt kraftig de siste årene, og Finnskogen er et eldorado for folk i alle aldre, enten om man ønsker lett tilgjengelige steder, eller man søker de unike villmarksopplevelsene helt for seg selv, sier Iren Carlstrøm, daglig leder i Finnskogen Natur- & kulturpark.
I Telemarkskanalen natur- og kulturpark seilte kanalbåtene med halv kapasitet i fjor. Allikevel fikk de et rekordår når det gjaldt passasjerer som var med på rutebåtene. Gjestene måtte forhåndsbooke for å være sikret plass, og det ble et jevnt og godt belegg gjennom størstedelen av sesongen. Telemarkskanalen tror det vil bli mye av det samme i år, – og tror på et nytt rekordår!
Kortreiste opplevelser selger som aldri før!
Haldenkanalen Regionalpark opplever stor trafikk og at kortreiste opplevelser selger som aldri før, selv om de fleste store arrangementer er avlyst.
I Valdres natur- og kulturpark blir det guiding i flere av stavkirkene, og Valdresmusea med sitt utendørsanlegg og utstillinger er verd et besøk. Mange vil gå Kongevegen og mange vil sykle Mjølkeruta.
Partnere og aktører tilpasser og utvikler sine tilbud til de besøkende.
Flere aktører og partnere i regionalparkene har jobbet målbevisst og godt over tid for å tilrettelegge sine produkter for internasjonale gjester. For de har korona med de restriksjonene det har medført vært en stor utfordring. Som en følge av det har flere partnere i parkene hatt harde tider, og for noen er det ikke aktuelt eller mulig å fortsette mer.
I Haldenkanalen Regionalpark har de enkelte aktører som utelukkende har solgt fisketurisme til Mellom-Europa, og de gikk på store tap forrige år. Heldigvis deles det ut midler til bedrifter som er spesielt hardt rammet. Disse midlene kommer godt med og skal treffe reiselivsaktører i blant annet Haldenkanalen godt.
I Vefsna Regionalpark er de i gang med en reisemålsutviklingsplan som de håper skal kunne være med å skape mange gode «pakker» gjennom hele året. Sommeren 2020 var bra, og særlig Mosjøen hadde en god vekst. Dette forventer man vil fortsetter i 2021, melder Geir Olsen, prosjektleder i Vefsna Regionalpark.
Erfaringer fra forrige sommersesong i Nærøyfjorden Verdsarvpark har ført til at flere reiselivsvirksomheter denne vinteren har arbeidet målrettet for å tilpasse sine tilbud og aktiviteter bedre til et norsk marked. Det forventes at dette skal føre til økt omsetning og lengre opphold, sier Erling Oppheim, daglig leder i Nærøyfjorden Verdsarvpark.
Vi i Norske Parker er glade for at optimismen er så stor ute i parkene, og håper mange nordmenn finner seg nye parkperler i sommer, eller tar en ny tur til steder de har vært før.
God parksommer!