Parkene engasjerer flere og flere unge gjennom praktisk landskapsforvaltning

Ungdomssatsningen til Norske Parker har i 2022 engasjert over 1500 ungdommer!
Ungdom restaurer og skjøter kulturmarken i Nærøyfjorden Verdsarvpark
Foto: Bengt Erlend Skjerdal
Foto: Bengt Erlend Skjerdal

Ikke bare er det over 700 flere ungdommer enn tidligere, det er også flere arrangementer og parker som engasjerer seg.
 

👩‍🌾Gjennom forvaltningsrettede oppgaver har ungdommene blitt kjent med den lokale og regionale kulturarven i landskapet. Samtidig lærer de hvordan en ivaretar og kan styrke naturverdiene, som det biologisk mangfoldet i kulturlandskap.

 

📆I 2022 har landskapsskjøtsel vært høyt på programmet. Ungdommene har fått delta på blant annet slåttekurs, sauesanking, rydding av kulturmark, plastrydding, stirydding og sporløs ferdsel. Arbeidet gir ungdommene en bedre forståelse for hvordan og hvorfor det er viktig å ta vare på landskapet og vår plass i det.

Først i Norge med europeisk satsning for unge parkforvaltere

🧩Det er et mangfold av tilbud for ungdom i natur- og kulturopplevelser. Med ungdomssatsningen i parker ønsker vi at det også skal være mulig å styrke tilhørigheten til eget landskap. Vi mener at en helhetlig forståelse fra de praktiske forvaltningsoppgavene, vil hjelpe ungdom i å utvikle karakter og kan inspirere dem til å ta grønn utdannelse.

 

🎓Kanskje er vi så heldige å få oppleve at disse ungdommene kommer tilbake til landskapet de vokste opp i, med ny kunnskap som kan utvikle landskapet bærekraftig.

 

Etter regjeringens landskapskutt i årets statsbudsjett, arbeider vi og parkene nå med å fortsette og utvikle satsningen gjennom andre midler. Det gode arbeidet i park må fortsette 💪

Skroll til toppen