Ung i park tur til Vassfaret

For et par uker siden var Norske Parker i Vassfaret med Valdres natur- og kulturpark og videregåendeskoleelever fra Valdres. Turen var en del av ungdomssatsningen til Norske parker. Satsningen heter Ung i park, og Valdres natur- og kulturpark er en del av den.

Målet med turen var å gi ungdommene muligheten til å oppleve lokal natur og kultur, og få mulighet til å lære mer om sin egen lokalhistorie. Årsaken til at turen ble lagt til Vassfaret er på grunn av stedets historie som blant annet er kjent gjennom fortellingene til Mikkjel Fønhus. Det er et villmarkspreg over selve dalen og det har i nyere tid vært bosettinger der fra 1700-tallet og frem til ca. 1920. Ungdommene så ut til å ha en bra dag ute i flott vær! 

Valdres natur- og kulturpark hadde tatt initiativet til å få til en guidet tur i Vassfaret med reinsgjeter Olaf Søbekksæter. Vi startet turen med å gå langs innsjøen Nevlingen frem til gården Vassfarplassen hvor vi ble fortalt historier om hvordan det var der på den tida det bodde folk i Vassfaret. Dette er en del av kulturhistorien i området og det danner et grunnlag for å forstå hvordan folk kunne leve på plass som ligger så avsides til.

Fremme på Vassfarplassen var det klart for lunsj. Imens vi spiste fikk vi høre om folkene som hadde bodd og levd på plassen. Vi fikk høre historiene om tre generasjoner med Gudbrander som hadde bodd på plassen og satt sine spor. De gikk alle tre for å være stri og ifølge historiene vi fikk høre hadde det blitt begått flere drap i tilknytning til plassen.
Fremme på Vassfarplassen var det klart for lunsj. Imens vi spiste fikk vi høre om folkene som hadde bodd og levd på plassen. Vi fikk høre historiene om tre generasjoner med Gudbrander som hadde bodd her og satt sine spor. De gikk alle tre for å være stri og ifølge historiene vi fikk høre hadde det blitt begått flere drap i tilknytning til stedet. Foto: Norske Parker.

 

Etter lunsjen og besøket på Vassfarplassen ruslet vi tilbake til bussen, derifra ble vi kjørt til Skrukkefyllhaugen. Navnet kommer av vannet nedenfor plassen, hvor det var mulig for fiskerne å få fylt opp skrukkene (fiskeveskene) sine. På denne plassen levde Vassfarets siste fastboende, Berte Skrukkefyllhaugen. Berte gikk for å være ei oppegående dame og fostret opp to unger alene på plassen. Hun flyttet fra Skrukkefyllhaugen i 1899, til Flå, men flyttet så tilbake til Hallingvika i Vassfaret hvor hun ble boende frem til 1921.
Etter lunsjen og besøket på Vassfarplassen ruslet vi tilbake til bussen, derifra ble vi kjørt til Skrukkefyllhaugen. Navnet kommer av vannet nedenfor plassen, hvor det var mulig for fiskerne å få fylt opp skrukkene (fiskeveskene) sine. På denne plassen levde Vassfarets siste fastboende, Berte Skrukkefyllhaugen. Berte gikk for å være ei oppegående dame og fostret opp to unger alene på plassen. Hun flyttet fra Skrukkefyllhaugen i 1899, til Flå, men flyttet så tilbake til Hallingvika i Vassfaret hvor hun ble boende frem til 1921. Foto: Norske Parker.

 

Til slutt besøkte vi gården Bjørke som faren til Berte Skrukkefyllhaugen opprinnelig var i fra. Dette var en av de største gårdene i Vassfaret. Her var det tidligere skole for barna som voks opp i Vassfaret. Under krigen var Bjørke kurssted og base for Milorg. Det var her base Elg oppholdt seg, og fjellene rundt Vassfaret ble brukt som slippsted for våpen og forsyninger for avdelingen. Foto: Norske Parker.

Det er dette vi i Norske Parker ønsker at Ung i park blant annet skal handle om. Det å gi ungdommer muligheten til å få oppleve lokal natur og kultur. Og som i dette tilfellet høre lokale historier og få et innblikk i hvordan de levde på en plass som Vassfaret i tidligere tider. Ved å gi ungdommene denne muligheten håper vi flere kan bli interessert i å lære mer om den lokale naturen og kulturen, og dermed få større stedsindentitet. Håpet er at dette igjen skal bidra til økt tilflytning, tilbakeflytting etter endt utdanning, og lyst til å videreføre, ivareta og utvikle sitt hjemsted i fremtiden. Takk til Valdres natur- og kulturpark som tok initiativet og arrangerte denne dagen.

Skroll til toppen