Nyopprettet pris til parkene
I anledning 10-års-jubileet til Norske Parker opprettet vi Parkprisen i 2022. Prisen deles ut til en organisasjon, bedrift, enkeltperson eller forening som har utmerket seg positivt med sitt arbeid med og i park. Vinneren velges ut blant innsendte nominasjoner. 10 kandidater ble nominert til Parkprisen 2022.
Under en markering av 10-års-jubileet på brygga i Undredal 11. mai delte daglig leder i Norske Parker, Kristian Bjørnstad, ut prisen til to verdige vinnere. Begge med et brennende engasjement for formidling og ivaretakelse av kulturminner.
Langsiktig arbeid med park gir resultater
I løpet av ti år har Norsk Kystkulturakademi satt i gang mange prosjekter og satsninger. De er blant annet opphavet til Fjordkysten regional- og geopark, grunnleggeren av Villsaufestivalen og en sentral del av prosjektet Skippertaket.
Kystkulturakademiet skaper utvikling og verdier både i Solund og regionen for øvrig. Gjennom akademia, bygningsvern, landskapsskjøtsel og naturbasert reiselivssatsing arbeider de mot et overordnet mål om å formidle kystkultur. I dette arbeidet ligger blant annet restaurering av bygninger, skjøtsel av kulturmiljø og guidede turer til vanns og lands. Et arbeid som bidrar til å skape levende landskap.
“Å etablere en park er et langsiktig arbeid som tar tid. Da Norsk kystkulturakademi for 10 år siden tok initiativet til å etablere en park i vår region, var det i begynnelsen vanskelig å forklare hva vi drev på med. Men nå har vi kommet langt og fått mange konkrete resultater å vise til. Det er veldig inspirerende og oppmuntrende å få denne anerkjennelsen for det store arbeidet vi har lagt ned over lang tid.”, forteller Trude Søilen fra Kystkulturakademiet.
Samarbeid er nøkkelen
Svein Tufte fra Bakka i Aurland kommune, har bodd mesteparten av livet sitt der. Han er en aktiv, engasjert og dedikert person i arbeidet med og for Nærøyfjorden Verdsarvpark.
Tufte har bidratt til at et mangfold av kulturminner og landskapsverdier blir holdt i hevd. Engasjementet for aktivt landbruk og ivaretaking av kulturminner i landskapet er stort hos Tufte, som har hatt en rekke verv både i grendelag, politikk og som styremedlem i Verdsarvparken. Også i hverdagen som bonde tar han med seg engasjementet når han søker å ivareta kulturminner som gamle steingarder, bakkemurer, veger og bygninger.
“Eg set umåteleg stor pris på denne prisutdelinga her”, forteller Tufte under premieutdelingen i Undredal i mai. “Også vil eg sei da. Takka væra at me klarer å arbeida i hop, både i grendalaget Bakka, Verdsarvparken og Verneområdestyret, så får me til ting som me ikkje hadde klart aleina”.
Utvikling og samarbeid
Samarbeid og langsiktige planer er to nøkkel-faktorer som begge de to vinnerne av Parkprisen 2022 peker på når de skal trekke frem suksess-faktorer. Gjennom samarbeid og lokalt initiativ skapes synergier som bidrar til utvikling, bevaring og verdiskaping lokalt så vel som regionalt.
I Norske Parker håper, og tror vi at Parkprisen kan bidra til å rette søkelyset mot lokale drivkrefter som skaper utvikling i sine områder.
Parkprisen deles neste gang ut på Levende Landskap konferansen 2024.