Innholdsrik parkkonferanse i fagre omgivelser

11.–12. juni gikk årets parkkonferanse av stabelen. Denne gangen var det Valdres Natur- og Kulturpark som var vertskap, og det ble fine og lærerike dager på Scandic Valdres, ved Strandefjordens bredd.

Tirsdagen startet med topptur i flott terreng opp til Kviteberg. Valdres-været viste seg fra sin beste side, og på toppen ble deltakerne møtt av en praktfull utsikt over Fagernes.

Deretter fortsatte programmet nede på hotellet, hvor de frammøtte fikk servert vakre og tradisjonsrike langeleiktoner av Solfrid Olmhus.

– Langeleik er et av de instrumentene som vi i Valdres har tatt særskilt vare på. Vi er veldig stolte av naturen, kulturen og tradisjonene vi har, og vi tenker at det å skape ei merkevare som Valdres – bygd på kvalitet, mangfold, natur og kultur – er bærekraftig for framtida vår, sa Inger Torun Klosbøle, ordfører i Nord-Aurdal og regionleder i Valdres, da hun ønsket velkommen til Fagernes og konferansen.

Videre gikk ordet til Eivind Brenna, styreleder i Norske Parker, før sekretariatsleder Kristian Bjørnstad snakket om kobling og kontakt, og hvordan man kan utvikle og ivareta seg selv og sin region på en helhetlig måte.

Solveig Svardal fra Telemarksforsking drøftet hvordan man får til bred verdiskaping og attraktive steder, og Torill Bye Wilhelmsen fra Fjellflyt holdt et engasjerende foredrag om hvordan klar kommunikasjon kan bidra til å skape gründermiljøer med fellesskapsfølelse, delingskultur og evnen til å lykkes i lag.

Dagen fortsatte med tre verksteder: Alan Smith fra Cairngorms National Park i Skottland orienterte om hvordan man skaper medvirkning og økt engasjement blant ungdom, Sandy Colvine fra Interpret Europe viste hvordan man kan skape sans for sted og landskap med gode tekster og nye praktiske formidlingsmetoder, og Torill Bye Wilhelmsen fra Fjellflyt holdt walkshop om nettverksbygging, samskaping og samlokalisering.

Programmet ble sydd sammen med nydelig lokalmat fra Valdres, og tirsdagen ble avsluttet med festmiddag og konsert med deler av Valdres-bandet Staut.

Onsdag fikk konferansedeltakerne et nærmere innblikk i henholdsvis Alan Smiths arbeid med Junior Ranger Programme og Youth+ gjennom EUROPARC og Sandy Colvines jobb som formidler innen metoden interpretasjon i Interpret Europe, før de fikk anledning til å prøve yoga med Anne-Birthe Nord fra FRIKAR.

Videre ble det lagt opp til tre ulike signaturopplevelser i Valdres. Én gruppe tok turen til Reinli stavkirke og en annen besøkte Noraker Gård, mens den tredje fikk omvisning på Valdres Folkemuseum.

I etterkant av signaturopplevelsene ble det avslørt at neste års parkkonferanse blir holdt på ærverdige Dalen Hotel i Telemark, og planer for videre arbeid ble lagt på Norske Parkers årsmøte.

Årets parkkonferanse må i det hele tatt kunne oppsummeres som et givende arrangement i naturens og kulturens ånd.

Tekst og foto: Hans Ola Østby

Skroll til toppen