Stjerneparker og lysforurensning

Alt liv blir påvirket av lys. Dette lyset kan være naturlig eller kunstig. Alt liv har tilpasset seg det naturlige sollyset så lenge det har eksistert. Det kunstige lyset er derimot et ganske nytt fenomen. Det har gitt oss trygghet, varme og fine stunder utover lange kvelder. Men det kunstige lyset har også en skyggeside.

Lysforurensningen skjer når den kunstige belysningen påvirker vår tilpasning til det naturlige lyset. For mange arter kan dette ha direkte påvirkning for overlevelse, som insekter rundt utelyset eller et byttedyr som forsøker å gjemme seg. For oss mennesker er ikke disse konsekvensene like åpenbare. Men, det er påvist at lysforurensning gir økt risiko for en rekke folkesykdommer og andre helseplager.

Selv om det er store utfordringer med lysforurensning, vet vi også mye om hvordan vi kan løse dem. Den største utforingen i dag er mengden kunstig lys. Ofte installerer vi mer lys enn vi faktisk trenger. Retningen på lyset er heller ikke alltid hensiktsmessig for det som skal belyses. I Norge er det svært få som arbeider med å løse disse utfordringene.

Globalt blir arbeidet med lysforurensing frontet av organisasjonen «International Dark sky Association». I Skandinavia finnes det bare ett område med «Dark Sky» sertifisering. For å heve dette arbeidsområdet i Norge har Norske Parker og Bevar Mørket inngått i et samarbeid. I 2023 starter et felles prosjekt for å danne et norsk kriteriegrunnlag. Finnskogen natur- og kulturpark og Fjordkysten regional- og geopark kan gjennom dette arbeidet bli Norges første Stjerneparker.

Prosjekter

No results found.

Aktuelt

Skroll til toppen