Stølskurs i Valdres – Ung i park

Foto: Kathrin Aslagsby
Foto: Kathrin Aslagsby

Den 21.-23. august var Valdres Natur- og kulturpark med på å arrangere stølskurs. Dette er en del av Ung i park som er Norske Parker og regionalparkene sin ungdomssatsning.

Stølskurset foregikk på Olestølen, som ligger 15 minutter nord-øst for Beitostølen og 40 minutter nord for Fagernes. På Olestølen finnes det hverken elektrisitet eller innlagt vann, unntaket er aggregat som brukes under melking av geitene, noe som gjør at alt foregår på «gamlemåten». Dette var noe deltagerne satte pris på og som førte til at stølsopplevelsen ble enda mer autentisk.

Deltakerne på stølskurset var med på alt arbeid som hører stølslivet til. De fikk blant annet være med på å melke og fore geiter, flytte hester og ysting. I tillegg fikk de prøve seg på å separere melk med håndsveiv. Det ble også kokt brunost på kurset, noe særlig de yngste deltagerne var overrasket over at tok lang tid. Med bakgrunn i alt dette fikk deltakerne være med på ei kunnskapsrik helg fylt med tradisjon og kultur.

Det ungdommene blant annet tok med seg etter helga var en større respekt for norskprodusert mat og hvilken prosess som ligger bak å produsere ulike meieriprodukter. De fikk større respekt for at håndlagede meieriprodukter koster mer enn industriprodusert mat. I tillegg så de verdien av å utnytte utmarka ved å ha dyr på beite, som både produserer mat og holder kulturlandskapet i hevd.

Etter at helga var over fikk alle deltagerne utdelt diplom. Både vi i Norske Parker og Valdres natur- og kulturpark håper på å se igjen flere av deltagerne på andre Ung i park aktiviteter.

Alle foto: Kathrin Aslagsby

Skroll til toppen