På felles vei gjennom natur og kultur

Vefsna regionalpark og Okstindan natur- og kulturpark går sammen om å formidle regionens varierte natur- og kulturverdier.

Sjøforsen bru, langs Villmarksveien. Foto: Fabrice Milochau

Resultater

Villmarksveiuka er et samarbeid mellom Vefsna regionalpark, Okstindan natur- og kulturpark og lokale aktører. Arrangementet ble gjennomført første gang i 2019, med et variert tilbud av opplevelser og aktiviteter. Suksessen ble gjentatt i 2020, og planen er å videreføre prosjektet som et årlig arrangement i august.

Villmarksveiuka skaper liv i regionen, og engasjement for områdets natur og kultur. Arrangementet bidrar til lokal verdiskaping, med park som samarbeidsplattform.

I den vakre Helgeland-regionen i Nordland finner man både Okstindan natur- og kulturpark og Vefsna regionalpark. Her finner man også den populære og innholdsrike Villmarksveien, som slynger seg 133 kilometer gjennom fjell- og skogsbygder fra Korgen i nord til Majavatn i sør.

Hvert år, i midten av august, går de to parkene sammen om å synliggjøre de mange natur- og kulturskattene man kan oppleve langs veien. I samarbeid med en rekke lokale aktører, arrangerer de da Villmarksveiuka – en uke fullspekket av tilrettelagte aktiviteter.

Kamkakebaking. Foto: Fabrice Milochau

Utsikt og innsikt

Villmarksveien er et godt alternativ til E6 mellom Majavatn og Korgen. Turen langs Villmarksveien – om man velger å kjøre eller sykle, eller sågar å gå (over flere etapper) – byr på spektakulær utsikt mot Okstindan, Røssvatnet og Børgefjell. Strekningen rommer mange fine rasteplasser og turmål.

Villmarksveien byr imidlertid på mer enn vilt og vakkert landskap. Langs veien finnes også en rekke opplevelses- og lokalmataktører. Villmarksveiuka er en gyllen anledning til å bli kjent med aktørene og regionens kultur, og den gir både lokalbefolkningen og de besøkende økt innsikt i områdets identitet.

Under Villmarksveiuka legger hyggelig vertskap til rette for mange fine turer, kulturtiltak, gode smaksopplevelser og spennende aktiviteter. Arrangementet passer for hele familien, og byr på opplevelser for enhver smak.

På programmet i 2020 sto blant annet åpning av ny tursti på Korgfjellet, guidede fjellturer, åpen gård, minimarked, kamkakekafé, rafting, zip-line og via ferrata, kunstutstilling og tegnekonkurranse.

Gammelskola i Bleikvasslia, langs Villmarksveien. Foto: Fabrice Milochau

Samarbeid og liv

Villmarksveiuka er et godt eksempel på hvordan parker kan mobilisere til samarbeid om ivaretaking og videreutvikling av natur- og kulturverdier. Den viser også at parkene med hell kan samarbeide seg imellom.

Vefsna regionalpark og Okstindan natur- og kulturpark bidrar gjennom dette arrangementet til å skape liv i Helgeland-regionen. Villmarksveiuka synliggjør områdets kvaliteter i form av opplevelser, tradisjonsmat, lokalt håndverk og fantastisk natur.

Parker er gode plattformer for bred og bærekraftig verdiskaping.

Skroll til toppen